تفکرات قالبی در روانشناسی و راه های از بین بردن اثرات منفی آن
تفکرات قالبی در روانشناسی و راه های از بین بردن اثرات منفی آن
تفکرات قالبی و راه های از بین بردن اثرات منفی آن یکی از پیچیده ترین علم هایی که در حال حاضر وجود دارد، علم روانشناسی است.
گستردگی این علم به گستردگی تمام انسان هایی است که بر روی کره زمین در حال زندگی کردن هستند .
و دقیقا به همین دلیل بسیار واضح است که بر روی پیچیده بودن این علم تاکید داریم.
اصطلاحات زیادی در این علم وجود دارد که نام یکی از آنها تفکر قالبی است.
اگر نمی دانید تفکر قالبی چیست، با راه های مقابله با آن اشنایی ندارید و قصد دارید .
در این حوزه اطلاعات بیشتری را به دست آورید ما را در ادامه این متن همراهی کنید.
این متن در مورد تفکر قالبی و راه های مقابله و از بین بردن آن نوشته شده است و به شما امکان می دهد که در پایان کار به خوبی با این عبارت آشنا شوید.
با دید توضیحات دوره مغناطیس جذب نیز تفکرات قالبی در روانشناسی و راه های از بین بردن اثرات منفی آن
تفکر قالبی چیست؟
همان طوری که از نام این واژه بر می آید، تفکر قالبی به تفکراتی گفته می شود.
که در آن، فرد از برخی افکار عمومی که بین عموم مردم به حالت کلیشه درآمده است، پیروی کند.
در این تفکر، قضاوت منقطی در مورد افراد نشده و برخی از ویژگی های خاص به کل اعضای یک گروه یا یک صنف مشخص نسبت داده می شود.
اگر بخواهیم این مورد را به صورت واضح بیان کنیم باید مثالی را ذکر کنیم.
برای مثال کشورمان ایران را در نظر بگیرید؛ یکی از تفکرات قالبی که در مورد خانم ها زیاد شنیده می شود، رانندگی آنهاست.
عموم مردم در کشورمان ایران فکر می کنند که خانم ها رانندگان خوبی نیستند؛ این خود یکی از انواع تفکرات قالبی است.
گواه قالبی بودن این تفکر نیز وجود برخی خانم هایی است که به مانند رانندگان حرفه ای رانندگی می کنند.
امثال این افراد در اطراف شما کم نیست و احتمالا خود شما نیز برخی از آنها را به خوبی می شناسید.
معمولا ریشه این تفکرات در جامعه و یا رسانه ها قرار دارد.
برخی از ما عادت کرده ایم بدون آنکه فرد مقابل را به خوبی بشناسیم و بتوانیم یک قضاوت منطقی و صادقانه در مورد وی داشته باشیم.
از این تفکرات قالبی پیروی کرده و آنها را در جملات روزانه خود به کار ببریم.
تفکر قالب را در دو صورت می توان مشاهده کرد.
یکی از آنها کلیشه های منفی هستند که برخی صفات و ویژگی های منفی را به یک گروه نسبت می دهند و گاهی نیز این تفکرات، شکل و یا شامل صفتی مثبت می شود.
برای مثال اگر گفته شود که مردم فلان شهر همیشه شیک پوش و یا باهوش هستند، در این صورت این جمله نیز نشان از یک تفکر قالبی در کلیشه مثبت دارد.
پس توجه داشته باشید که در تفکر قالبی، همیشه ویژگی های منفی مطرح نبوده و گاهی نیز می توان ویژگی های مثبت را تنها در انحصار یک گروه خاص تصور کرد.
چرا شناخت تفکرات قالبی مهم است؟
تحقیقات زیادی در حوزه روانشناسی بر روی این موضوع انجام شده و نشان داده که برخی تفکرات قالبی، اثرات تهدیدکنندگی از خود به جای می گذارند و می توانند باعث کاهش اعتماد به نفس گروه هدف شوند.
مثال رانندگی خانم ها را در نظر آورید؛ وقتی خانمی که در حال آموزش رانندگی است این جمله را می شنود بدون شک با کاهش اعتماد به نفس رو به رو شده و این تفکر به وی القا می شود که او هیچگاه نمی تواند حرفه ای و با مهارت رانندگی کند.
البته این موضوع یکی از پیش پا افتاده ترین موضوعاتی است که می توان از آن یاد کرد و چه بسا تفکرات قالبی اثرات مخرب تری نیز داشته باشند.
موضوع مهمی که در مورد این تفکر باید به آن توجه داشت این است که گاهی اوقات حتی کوچکترین و کمترین نشانه ها در این تفکر می تواند اثر مخرب خود را نشان دهد و جامعه هدف را با مخاطراتی مواجه کند.
این افکار زمانی که در مورد یک قوم خاص و یا نژاد خاص مطرح می شود، اثرات بدتری دارد و تخریب کنندگی آن بیشتر می باشد.
اگر هدف، داشتن جامعه ای با روح سالم است، باید با این تفکرات نیز مبازره کرد و سعی کرد آن را از بین برد.
ما در ادامه این متن قصد داریم راه حل هایی که به شما کمک می کند تا این تفکر را از بین ببرید و با آثار مخرب آن کمتر دست و پنجه نرم کنید، صحبت کنیم.
امیدواریم که این راه حل ها بتواند به شما کمک کند تا اعتماد به نفس از دست رفته خود را بازیابید و با توان و قدرت در مسیری که برای خود انتخاب کرده اید، قدم بردارید.
واکنش مغز در برابر تفکر قالبی چیست؟
وقتی فردی، شنونده یک تفکر قالبی است امکان ندارد که این فرد با اضطراب و استرس دچار نشود.
در این حالت، می توان گفت که مغز وارد یک دور باطل شده و به دلیل استرس، نمی تواند آن طور که باید و شاید موقعیت را شناسایی کرده و به همین دلیل توان شناخت خود را از دست می دهد.
در این حالت مغز کم کار شده، کارایی اش کاهش پیدا کرده و خود او نیز تفکر قالبی را باور و سعی می کند آن را تقویت کند.
احتمالا بعد از آشنایی با واکنش مغز متوجه شده اید که چرا وقتی خانم ها در حال رانندگی هستند و فرد دیگری آنها را مورد تمسخر قرار داده و یکی از تفکرات قالبی رایج را در مورد آنها به کار می برد، او در راندن دچار مشکل شده و نمی تواند ماشین را کنترل کند.
در اینجا مغز این خانم است که با کاهش کارایی مواجه شده و به همین دلیل، رانندگی او نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
برخی تحقیقات نشان می دهد که وقتی پای تفکر قالبی به میان می آید و جمله ای حاوی کلیشه های منفی به مغز می رسد، تمرکز دچار اختلال شده و حواس پرتی ایجاد می شود.
در این شرایط قسمت هایی از مغز که وظیفه دارد بازخورد اجتماعی و عواطف را تنظیم کند مهار می شود.
راه های مقابله با تفکرات قالبی
متاسفانه قدرت جبران کردن تاثیرات منفی تفکرات قالبی وجود ندارد اما با راه حل هایی که در ادامه ذکر خواهد شد می توان تا حدی این تاثیرات را کاهش داد و از اثربخشی آنها کاهید. برخی از این ترفندها به شرح زیر است:
تقویت اعتماد به نفس
تقویت اعتماد یکی از موثرترین راه هایی است که می تواند با این تفکرات مقابله کند. برای آنکه بتوانید این مورد را در وجود خود افزایش دهید می توانید تکنیک هایی که مربوط به افزایش اعتماد به نفس هستند را آموزش ببینید و زمانی که با تفکرات قالبی مواجه می شوید، هیچ اهمیتی برای آنها قائل نشوید. باید باور داشته باشید که در این دنیا هیچ چیز به اندازه شما و تفکرات خودتان نمی تواند تاثیر القائات منفی را کاهش دهد.
افکار خود را تغییر دهید
از دیگر روش های مقابله و از بین بردن تفکر قالبی، تغییر طرز فکر است. افرادی که صاحب تفکری غیر پویا و ایستا هستند، در برابر تفکرات قالبی ضعیف تر عمل کرده و افرادی که بر روی تفکر خود کار کرده و ذهن پیشرفته تری برای خود ساخته اند در مقابله با این کلیشه ها، موفق تر عمل می کنند و اعتماد به نفس خود را بیشتر حفظ خواهند کرد.
پیدا کردن یک جواب موثر برای تفکر قالبی
هر زمانی که با یک تفکر قالبی مواجه می شوید سعی کنید با توجه به واقعیت هایی که در اطرف شما وجود دارد یک مثال بازر و عینی بیاورید و ثابت کنید که این تنها یک تفکر است و واقعیت ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.