عذرخواهی بیش از حد – 5 روش برای جلوگیری از آن
سندروم تاسف یا اختلال عذرخواهی بیش از حد ، یکی از مشکلات روانشناختی گسترده و رایج در بین افراد می باشد که در آن، افراد بدون این که مرتکب کار اشتباهی شده باشند و یا به منظور ایجاد حس همدردی و اعتماد، به طور مداوم از دیگران معذرت خواهی می کنند.
ویژگی های رایج افرادی که بیش از حد عذرخواهی می کنند
یکی از مشکلات رایج در جوامع بشری، عذرخواهی بیش از حد افراد از یکدیگر می باشد. در واقع امروزه این امر به یک سندروم مخرب به نام سندروم تاسف یا سندروم عذرخواهی تبدیل شده که بسیاری از انسان ها را درگیر خود کرده است.
به موجب این رفتار مخرب، افراد بدون اینکه بدانند و یا بدون داشتن دلیل خاصی، از یکدیگر عذر خواهی می کنند. این امر موجب می شود تا اعتماد به نفس افراد تا حد چشمگیری کاهش داده شود و همچنین حس سرخوردگی و عدم عزت نفس نیز در آنها پدیدار گردد. یکی از ویژگی های رایج افراد دچار اختلال عذرخواهی بیش از حد ، تسلیم بودن آنها در روابط کاری، عاطفی و اجتماعی می باشد.
بدین گونه که این افراد با معذرت خواهی مداوم، مرز ها و نیاز های شخصی خود را از بین می برند. برخی از افراد نیز به دلیل داشتن روحیه توافق پذیری بیش از اندازه و برای کاهش یا جلوگیری از درگیری های لفظی، به طور مداوم عذرخواهی می کنند. اضطراب، شفقت، عدم ایمان به خود، عدم عزت نفس و … از دیگر ویژگی های مشترک بین افرادی است که بیش از حد عذرخواهی می کنند.
بیشتر بدانید: 5 راه برای متوقف کردن بیش از حد خوب بودن
روانشناسی پشت “اختلال عذرخواهی بیش از حد” چیست؟
بروز اختلال عذرخواهی بیش از حد در افراد می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. همانطور که در مطالب پیشین عنوان کردیم، شفقت و مهربانی بیش از اندازه و یا توافق پذیری از دلایل بروز این اختلال در افراد می باشند. اما علت اصلی اختلال عذرخواهی بیش از حد افراد در سال های اخیر مورد بحث و مطالعه قرار گرفت.
طبق تحقیقاتی که در مدرسه بازرگانی هاروارد صورت گرفته، بیش از ۵۰ درصد افراد برای ایجاد حس اعتماد در اطرافیان و یا حفظ اعتماد ایجاد شده، به طور مداوم معذرت خواهی می کنند.
به بیانی دیگر می توان گفت، هنگامی که افراد برای بیان خواسته خود از دیگران بیش از حد عذرخواهی می کنند، اعتماد بیشتری بین آنها ایجاد می شود. این حس اعتماد ایجاد شده موجب بروز اختلال یا سندروم تاسف خواهد شد و عدم جلوگیری از آن می تواند فردی مطیع و سرخورده را به ارمغان آورد.
5 راه برای جلوگیری از عذرخواهی زیاد
با این اینکه عذرخواهی به طور مداوم از اصلی ترین دلایل ایجاد و حفظ اعتماد در بین افراد است و به نوعی یک انسان اجتماعی را به وجود می آورد، اما باید بدانید که این امر حس تجلی قدرت را از شما دور خواهد کرد و شخصیتی ضعیف را برایتان به ارمغان می آورد. همانطور که عنوان شد، اختلال عذرخواهی بیش از حد موجب افزایش سرخوردگی و کاهش عزت نفس در شما می شود. بنابراین با عذرخواهی بیش از حد به دیگران می گویید که فردی بی لیاقت و نامطمئن هستید.
تداوم این امر موجب می شود تا اعتماد کاذب به دست آمده با عذرخواهی کردن نیز از بین برود و دیگران از شما سوء استفاده کنند. از این جهت اگر حتی یکی از نشانه ها و یا ویژگی های افرادی که بیش از حد عذرخواهی می کنند را دارید، در جهت از بین بردن آن تلاش کنید.
در ادامه به 5 راهکار مهم و اساسی می پردازیم که می توانند برای جلوگیری و کاهش اختلال عذرخواهی بیش از حد، موثر باشند.
1. قبل از عذرخواهی مکث کنید
مکث کردن قبل از معذرت خواهی، یکی از مهمترین راهکار های کاهش اختلال عذرخواهی بیش از حد می باشد. بدین گونه که هرگاه خواستید از دیگران معذرت خواهی کنید، کمی صبر کرده و دو سوال اساسی را از خود بپرسید. نخستین پرسش این است که آیا شما کار اشتباهی انجام داده اید یا خیر. دلیل پرسش این سوال، این است که عذرخواهی زمانی باید انجام گیرد که فرد اعمال اشتباهی را مرتکب شده باشد.
در صورتی که شما کار اشتباهی نکرده اید، هیچ دلیلی برای عذرخواهی کردن وجود نخواهد داشت. حتی اگر کار اشتباهی انجام نداده باشید، عذرخواهی بیش از حد موجب می شود تا دیگران شما را گناهکار بدانند. از این جهت دومین سوال مهمی که قبل از معذرت خواهی کردن باید از خود بپرسید این است که آیا تمایل دارید دیگران شما را خطاکار بدانند یا خیر.
بیشتر بدانید: چگونه از سرزنش خود برای همه چیز دست برداریم
2. ابراز همدردی متفاوت
یکی از اصلی ترین دلایلی که افراد بیش از اندازه عذرخواهی می کنند، این است که می خواهند با دیگران احساس همدردی کنند و محبت خود را به آن ها نشان دهند. اما این افراد نمی دانند که معذرت خواهی مداوم آن ها از دیگران، علاوه بر این که نشانه همدردی نیست، بلکه بدین معنی است که شما فردی نامطمئن برای همدردی هستید.
از این جهت اگر با هدف همدردی با دیگران، عذرخواهی می کنید، بهتر است که روش همدردی خود را به گونه ای تغییر دهید که حس اطمینان را در افراد ایجاد کند و شما را فردی لایق و با قدرت به آن ها نشان دهد.
جملاتی نظیر “هرگاه احساس ناراحتی کردید می توانید با من در میان بگذارید” و یا “می دانم که شنیدن چنین مسئله ای برایتان دشوار است” از بهترین جملات جایگزینی به منظور ایجاد حس همدردی با دیگران می باشند.
3. آشنایی با محرک ها؛ اصلی ترین راه رهایی از اختلال عذرخواهی بیش از حد
یکی از روش هایی که اکثر روانشناسان برای از بین بردن اختلال عذرخواهی بیش از حد به مراجعین خود توصیه می کنند، شناسایی دقیق محرک های آن ها می باشد. در این روش شما باید تمامی موارد و یا شرایطی که موجب می شود از دیگران عذرخواهی کنید را یادداشت نمایید.
به طور مثال اگر هنگام پرسیدن سوال از فردی عذر خواهی می کنید، این مورد را یادداشت کرده و یک هفته بر روی این مورد تمرکز کنید و سعی نمایید تا عذرخواهی بی مورد را در آن زمینه از بین ببرید. با انجام این تمرین به طور مداوم، این محرک ها در ناخوداگاهتان از بین خواهند رفت و هنگام قرار گیری در شرایط مشابه، از جملات دیگری به جای معذرت خواهی استفاده خواهید کرد.
4. عبارت سوالات را با دقت بیان کنید
بسیاری از افراد قبل از پرسیدن سوال از دیگران، از آن ها عذرخواهی می کنند و یا هنگامی که پاسخ را به درستی متوجه نشدند، برای درخواستشان مبنی بر توضیح مجدد، دوباره از عبارات عذرخواهی استفاده می کنند. اگر از این دسته افراد هستید، باید بدانید که اختلال عذرخواهی بیش از حد، شما را یک انسان ضعیف و بدون اعتماد به نفس نشان خواهد داد.
از این جهت در هنگام سوال پرسیدن خجالت نکشید و واژه عذرخواهی را از عبارات سوالی خود حذف کنید. می توانید از واژه های دیگری نظیر لطفاً، برای پرسیدن سوالات خود استفاده کنید.
5. اختلال عذرخواهی بیش از حد را به شکرگزاری تبدیل کنید
اگر بخواهیم از دیدگاه قانون جذب به اختلال عذرخواهی بیش از حد نگاه کنیم، باید بگوییم که این عبارت دارای بار منفی فراوانی می باشد. از این جهت اگر در شرایطی قرار گرفتید که تمایل به عذرخواهی کردن بدون انجام اعمال اشتباه داشتید، بهتر است که کمی تامل کرده و عبارت تاسف خود را به یک بیانیه شکرگزاری تبدیل کنید. مثلا به جای عبارت ” متاسفم که مجبور به انجام آن کار شدید” می توانید بگویید: “ممنونم که آن کار را برای من انجام دادید”.
تبدیل عبارات تاسف آمیز به عبارت های شکرگزاری، علاوه بر این که بار مثبت اطراف شما را افزایش می دهند، از دیدگاه مخاطب نیز دلنشین تر و خوشایند تر خواهند بود.
عذرخواهی بیش از اندازه، اختلال رایجی است که امروزه اکثر جوامع بشری به آن مبتلا هستند و در صورت تداوم، می تواند شخصیت ضعیفی را در فرد نمایان سازد که هیچ حریم و مرزی برای خود قائل نیست. از این جهت با انجام راهکار های عنوان شده می توانید گام بلند در جهت از بین بردن این اختلال بردارید.
عذرخواهی بیش از حد رو همین الان ترک کن …
دوره آموزش قانون جذب با تمرین هایی در جهت رشد توسعه فردی و افزایش اعتماد به نفس شما را در جهت ترک عادت های بد کمک می کند و شما را آاده می کند تا بتوانید خواسته های خود را برآورده کرده و زندگی ایده آل خود را داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.