چگونه از سرزنش خود برای همه چیز دست برداریم

متاسفانه برخی از افراد مشکل سرزنش خود یا به عبارتی خود انتقادی دارند. این افراد نه تنها خود بلکه دیگران را نیز آزار می دهند.
افرادی که دائما دست به سرزنش خود می زنند، دچار افسردگی شده و نیاز به مشاوره خواهند داشت. این افراد بسیاری از مشکلات خود را در دوران کودکی و احساس گناه دانسته و دائما در حال سرزنش کردن خود هستند.
البته از نگاه روانشناختی بسیاری از افراد کم و بیش درگیر این مشکل هستند و عامل آن در کمالگرایی انسان و علاقه به بدون عیب و نقص بودن در آنها می باشد. یادمان باشد همیشه هر اتفاقی تقصیر شما نیست و باید انگشت اشاره را از سمت خود به طور دائم برداریم.
چرا خودمان را سرزنش می کنیم؟
حتما شما نیز با افرادی مواجه شده اید که دائما خود را به دلیل مشکلات و اتفاقات بوجود آمده می دانند و از این موضوع احساس گناه دارند. حتی گاهی خود را باعث و دلیل مشکلاتی می دانند که برای اطرافیانشان بوجود می آید.
متاسفانه خودخوری و خود سرزنشگری در بسیاری از افراد اگر از حد معمول فراتر رود، باعث افسردگی شدید در انسان می گردد.
برخی دلیل این موضوع که افراد در زمان بروز مشکل به سرزنش خود دست می زنند را در این می دانند که این افراد تمایل دارند تا همیشه بهترین و بی عیب و نقص باشند. از دیدگاه برخی دلیل این کار کمال گرایی انسان است و برخی دیگر دلیل این رفتار را ناشی از احساس خود کم بینی، بی کفایتی و حتی بی ارزشی می دانند.
بنابراین باید همیشه این موضوع مهم را بیاموزیم و به سایرین نیز گوشزد کنیم که باید همیشه و در همه حال با خودمان مهربان باشیم.
با خود مهربان باشیم
یکی از مهمترین کارها و رفتارهایی که باعث می شود تا دائما دست به سرزنش خود نزنیم، این است که با خود مهربان بوده و با خود به شفقت رفتار کنیم. شفقت و مهربانی به خود 3 مورد را شامل می شود.
- مهربان بودن با خود
- داشتن ذهنیت و آگاهی
- دارا بودن تجارب مشترک انسانی
با مهربان بودن ، می توانیم به این باور برسیم که انسان موجودی ناقص و در صورت انجام اشتباه باید بخشیده شود. پس نباید خود نفرتی را در خود پرورش دهیم و در نتیجه باید دست از سرزنش خود برداریم. همیشه و در زندگی تمام افراد تصمیماتی وجود دارد که شاید نتایج درستی نداشته و از جمله تصمیمات غلط زندگی ما هستند اما باید بدانید که برخی از فاکتورهای بوجود آورنده این مشکلات از کنترل ما خارج هستند و مسئولیت نتایج به بار آمده همیشه به گردن ما نخواهد بود.
پس برای مهربان بودن با خود همیشه به زمان حال توجه داشته و هیچگاه خود را دائما در دادگاهی که خودمان برای خودمان می سازیم، قضاوت و محاکمه نکنیم. برخی از روانشناسان، مدیتیشن را برای رسیدن به این نقطه توصیه می کنند. با این کار تمرکز شما به زمان حال و رفتار و احساسات همین زمان شما خواهد بود.
عواقب ناشی از سرزنش خود
باید بدانید که تبعات ناشی از خودخوری و یا سرزنش خود بسیار زیاد بوده و شما را از بابت احساسی و اجتماعی درگیر مشکلات زیادی می کند. شاید با یکی دو بار تنبیه و سرزنش خود اتفاق خاصی نیفتد به شرط آن که این موضوع برای شما عادت نشده و تکرار نشود زیرا با تکرار زیاد آن دچار مشکلات روحی و روانی زیادی خواهید شد.
موضوعی که در این بین به اشتباه برداشت می شود، مسئولیت پذیری است، زیرا برخی به اشتباه سرزنش دائم خود را با مسئولیت پذیری اشتباه می گیرند اما باید بدانید که مسئولیت پذیری به معنی مقصر دانستن دائم خود نخواهد بود.
با سرزنش دائم خود، همیشه و در هر حالی به دنبال کمبود ها و نواقص خود می گردید و دائما خود را با دیگران مقایسه کرده و سعی می کنید تا این کمبودها را برجسته تر نشان دهید. حال نتیجه آن زودرنجی و حساس بودن شما خواهد شد و دائما به دنبال تنبیه و مجازات خود خواهید بود. در نتیجه انزواطلب، افسرده و گوشه گیر شده و اعتماد به نفس خود را از دست خواهید داد.
دلیل گوشه گیری نیز این است که همیشه بر این باور هستید که دیگران نیز برای هر مشکلی شما را مقصر دانسته و نسبت به شما افکار بد و منفی دارند. در این شرایط قضاوت دیگران برای شما بسیار مهم می شود حتی اگر این قضاوت کاملا غلط باشد.
احساس گناه از تجربیات دوران کودکی
در برخی از موارد با افرادی برخورد داریم که از تجربیات و اتفاقات دوران کودکی در رنج بوده و از داشتن این تجربیات احساس گناه دارند و دائما دست به سرزنش خود می زنند. اما چرا؟ مگر از کودک صاف تر و بی غل و غش تر داریم؟
جالب است بدانید افراد بزرگسالی که از تجربیات کودکی خود احساس گناه دارند، این احساس را از همان زمان تا به امروز با خود یدک کشیده اند و متاسفانه باعث احساس گناه در زمان کودکی و دست به سرزنش خود زدن از همان زمان در اثر فشار اطرافیان و حتی پدر و مادر بوجود آمده و در ذهن کودک نقش بسته است.
از آنجایی که کودک در حال یادگیری است و کانون خانواده مکانی برای آزمون و خطاهای او می باشد، برخی از والدین با قوانین و رفتارهای سختگیرانه این موضوع را فراموش کرده و فشار زیادی به کودک وارد می کنند که نتیجه آن یک عمر سرزنش خود توسط فرد خواهد بود. یاد بگیریم که با آرامش انتقاد کنیم، در قوانینی که برای تربیت کودکان وضع می کنیم کمی میانه رو تر و ملایم تر باشیم و از جملات و کلماتی همچون باید از کار خود خجالت بکشی و یا نباید این کار یا رفتار را انجام می دادی کمتر استفاده کنیم.
سرزنش خود در بزرگسالی
بزرگسالانی که با خود سرزنشگری دست به گریبان هستند، دائما و در تمام مسائل یا در حال سرزنش خود و یا سرزنش دیگران هستند. بدانید که اگر از این دسته افراد هستید، اعتماد به نفس پایینی دارید.
در تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده، نتیجه جالب بوده زیرا افرادی که دائما دست به سرزنش خود در بزرگسالی می زنند بر این باور هستند که با این کار در نگاه سایر افراد متواضع تر به نظر خواهند آمد. با سرزنش خود به طور دائم، نه تنها عزت نفس خود را از دست خواهید داد، بلکه دچار اضطراب و در نتیجه افسردگی خواهید شد.
احساس خوش بینی که یکی از زیباترین احساسات برای زندگی و در کنار سایر افراد بودن است را از دست داده و نسبت به تمام افراد و اتفاقات و حتی نسبت به خود انسانی کاملا بدبین خواهید بود.
چگونه از سرزنش خود دست برداریم
برای داشتن زندگی بهتر و آرامش بیشتر در کنار سایر افراد، باید دست از خود سرزنشگری بردارید و نقطه بین تواضع و اعتماد به نفس را یافته و به نقطه تعادل در این زمینه برسید. در صورتی که لایق تعریف و یا تمجیدی از طرف دیگران هستید، آن را ساده بپذیرید و به زبانی ساده از لطف سایرین تشکر کنید. البته مرزی میان تملق و تشویق باید قائل شد.
در صورت لزوم دفتر یادداشت کوچکی با خود داشته باشید و هر زمان افکار منفی به سراغ شما آمد آن را یادداشت و بعدا آن را مطالعه و بررسی نمایید. تصمیم بگیرید تا مثبت نگر باشید، به خود نگاه مثبتی داشته باشید و نقاط قوت خود را به زبان آورید البته باید مرز میان این موضوع با خود بزرگ بینی را نیز بدانید. اعتماد به نفس خود را بالا برده و بدانید که شما در هر مقام و منزلتی که هستید، فردی ارزشمند بوده و نقاط قوت زیادی دارید.
باید های زیادی که برای خود در زندگی گذاشته و شاید برخی از آنها اصلا باب میل شما نباشند را مرور و در صورت لزوم برخی از آنها را بردارید. در هر موقعیت و اتفاقی به جای سرزنش خود، از آن درس جدیدی یاد بگیرید. در یک جمله به خود اعتماد کنید.
توصیه هایی از افراد متخصص
با تمام این مطالب باز هم گاهی نیاز خواهید داشت تا از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید. توصیه هایی که برخی از متخصصان به خود سرزنشگران می کنند این است که، باید مچ خودتان را در زمان داشتن افکار منفی بگیرید و در این زمان است که باید به این افکار توجه نمایید.
در زمانی که افکار منفی به سراغ شما می آید، خود را با فعالیت های دیگر مانند پیاده روی، ورزش و … سرگرم و افکار خود را منحرف نمایید. برای فرار از سرزنش خود، به سراغ افکار مثبت غیر واقعی نروید. خود را باید به طور کامل پذیرفته و به سمت پیشرفت با قدم های استوارتر از پیش، حرکت نمایید. ذهن شما می تواند دشمن شما باشد بنابراین باید آن را آموزش دهید و با انجام تمرینات قدرتی ذهن می توانید به مغز و ذهن خود کمک کنید.
تکنینک مغناطیس جذب
شما درک درستی از دلیل و ریشه های سرزنش خود و همچنین درک برخی از قدرتمندترین روش هایی که می توانید برای مبارزه با آن به کار ببرید، پیدا کرده اید. اما چرا در آنجا توقف کنید؟
خلاص شدن از شر افکار منفی واقعا می تواند به شما کمک کند تا از خود و زندگی خود بهترین استفاده را ببرید! و اگر شما مانند بسیاری از ما هستید، حتی زمانی که خودتان را سرزنش نمی کنید، درجه ای از منفی بودن را تجربه می کنید.
دوره قانون جذب با کار کردن بر اعتماد به نفس شما و رشد توسعه فردی به شما در حذف افکار منفی و خود انتقادی کمک می کند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.